Dit is een van de vragen die we het vaakst krijgen van klanten. Welk rijbewijs hebben we nodig om met een caravan op vakantie te gaan? Dit hangt zowel van de caravan af als van de auto. Welk rijbewijs je moet hebben, hangt af van de maximale toegestane gewicht van de caravan of teardrop en het voertuig dat de aanhanger trekt.
Wat voor caravan kan je reiden met een rijbewijs B?
Caravan met een totale gewicht onder de 750kg
Met een B-rijbewijs kan je altijd een caravan of teardrop rijden die (inclusief laadvermogen) niet meer dan 750kg weegt.
Dit is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Als de mini-caravan of teardrop zelf 450 kilo weegt (lege gewicht), dan mag er nog 300 kilo aan lading bij (laadvermogen)
Deze soort caravans hebben geen eigen kentekenplaat en reiden met het kentekennummer van de auto die het bestuurd. Dus wanneer de caravan in totaal onder de 750kg weegt mag je altijd met een rijbewijs B deze besturen. Zelfs als de combinatie van de caravan of teardrop met de auto uitkomt om meer dan 3500kg (bijvoorbeeld met een bestelbusje).
Caravans zwaarder dan 750kg
Als de caravan meer dan 750 kg weegt, krijgt deze een eigen gele kentekenplaat. In dit geval mag nog steeds met een B-rijbewijs rijden onder de volgende voorwaarde:
Het maximale gewicht van de auto, plus het maximale gewicht van de caravan mag samen niet meer dan 3500 kg zijn. Het gaat alleen om het maximale gewicht dat is toegestaan voor de auto en de caravan. Dit gewicht staat op de kentekenkaart onder F.2 en is geregistreerd bij de RDW.
Let op: het maakt niet uit hoeveel de auto of caravan echt weegt wanneer je onderweg gaat. Het gaat om wat
Met welke caravans heb ik een rijbewijs BE nodig?
Als de caravan een eigen kenteken heeft en het totaal toegestane gewicht van de auto en caravan samen meer dan 3500 kg is, heb je een BE-rijbewijs nodig.
Voor combinaties die meer mogen wegen dan 3500 kg maar niet meer dan 4250 kg, is er in Europa een nieuwe rijbewijscategorie: het rijbewijs B+ met code 96. In Nederland is het examen voor dit rijbewijs echter hetzelfde als voor het BE-rijbewijs, waardoor het B+ rijbewijs niet vaak wordt uitgegeven.