Home

 

Teardrop huren

 

Roadtrip routes

 

Blog

 

Contact

 

De ultieme gids voor kamperen met kleine kinderen

Durf je het aan, kamperen met kleine kinderen? Lees tips om je kampeeravontuur zo soepel mogelijk te laten lopen.

Inleiding

Ben je klaar voor een avontuurlijk kampeeravontuur met je kleintjes? In deze ultieme gids voor kamperen met kleine kinderen ga ik je alles vertellen wat je moet weten om een onvergetelijke en stressvrije tijd in de natuur door te brengen. Maar voordat we ons in het avontuur storten, laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van kamperen met kleine kinderen.

Kamperen met kleine kinderen kan een geweldige ervaring zijn, vol plezier, ontdekkingen en quality time met je gezin. Het geeft je de mogelijkheid om even los te komen van de dagelijkse sleur en je onder te dompelen in de schoonheid van de natuur. Je kinderen zullen genieten van de vrijheid om buiten te spelen, nieuwe dingen te ontdekken en dierbare herinneringen te creëren.

Natuurlijk brengt kamperen met kleine kinderen ook wat uitdagingen met zich mee. Het kan wat extra planning en voorbereiding vergen om ervoor te zorgen dat je kleintjes veilig en comfortabel zijn tijdens het kamperen. Je moet rekening houden met hun behoeften, zoals voeding, slaap en entertainment, en ervoor zorgen dat je geschikte activiteiten en faciliteiten hebt die aansluiten bij hun leeftijd. En je moet vooral om kunnen gaan met chaos.

Het plannen van je kampeeravontuur

Laten we nu eens kijken naar het plannen van je kampeeravontuur. Het begint allemaal met het kiezen van de juiste kampeerbestemming voor jou en je kleintjes. Zoek naar campings die kindvriendelijk zijn, met faciliteiten zoals speeltuinen, kinderbadjes en nabijgelegen wandelpaden. Denk ook na over de reisafstand, zodat je niet te ver hoeft te rijden met ongeduldige kleintjes op de achterbank.

Daarna is het tijd om de juiste kampeerperiode te kiezen. Overweeg het weer en de temperaturen tijdens verschillende seizoenen, en bedenk wat het meest geschikt is voor jouw gezin. Vergeet niet dat warmere maanden drukker kunnen zijn, terwijl koelere maanden rustiger kunnen zijn, maar ook kouder.

Zodra je je bestemming en periode hebt gekozen, is het belangrijk om een geschikte kampeerplek te reserveren. Sommige campings kunnen populair zijn en snel volgeboekt raken, vooral tijdens vakanties en weekenden. Zorg ervoor dat je ruim van tevoren reserveert om teleurstelling te voorkomen. Informeer ook naar eventuele speciale voorzieningen voor gezinnen met kleine kinderen, zoals speciale kampeerplaatsen met meer ruimte en nabijgelegen sanitaire voorzieningen.

Met deze planningstips ben je goed op weg naar een fantastisch kampeeravontuur met je kleintjes.

Wat mee te nemen

Nu we ons hebben gericht op de planning en kampeerbestemmingen, laten we eens kijken naar de belangrijke items die je moet meenemen voor een kampeeravontuur met kleine kinderen. Hier zijn enkele essentiële zaken waar je aan moet denken:

Kampeeruitrusting voor kinderen: essentiële items

Als je met kleine kinderen gaat kamperen, zijn er specifieke items die je nodig hebt om hun comfort en veiligheid te garanderen. Enkele essentiële kampeeruitrusting voor kinderen zijn:

 1. Slaapspullen: zorg ervoor dat je kind een comfortabele slaapzak en een geschikt matras heeft. Denk ook aan knuffels of favoriete dekens om hen te helpen zich op hun gemak te voelen.
 2. Campingstoel en tafel: kleine kinderen hebben hun eigen plekje nodig om te zitten en te eten. Investeer in een kindvriendelijke campingstoel en een stevige tafel waar ze aan kunnen zitten.
 3. Spelletjes en speelgoed: neem wat eenvoudig speelgoed mee dat geschikt is voor buitengebruik. Denk aan frisbees, ballen, springtouwen, en misschien zelfs een paar bordspellen voor gezellige avonden in de tent.
 4. Transport: afhankelijk van de leeftijd van je kindjes is het handig om een buggy of draagzak/draagdoek mee te nemen.

Kleding en persoonlijke spullen voor de kleintjes

Bij het inpakken van kleding en persoonlijke spullen voor je kinderen, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende weersomstandigheden en activiteiten. Hier zijn enkele tips:

 1. Kleding in lagen: pak kleding in lagen, zodat je kinderen zich kunnen aanpassen aan veranderende temperaturen. Denk aan lichte shirts, truien, jassen en regenkleding.
 2. Stevige schoenen: zorg ervoor dat je kinderen comfortabele en stevige schoenen dragen die geschikt zijn voor buitenactiviteiten. Vermijd open schoenen of slippers die hun voeten niet voldoende beschermen.
 3. Persoonlijke hygiëne: vergeet niet om toiletartikelen zoals tandenborstels, tandpasta, zeep en handdoeken mee te nemen. Het is ook handig om vochtige doekjes en handdesinfecterend middel bij de hand te hebben.

Voeding en snacks: tips voor het koken op de camping

Een van de hoogtepunten van kamperen is genieten van heerlijke maaltijden in de buitenlucht. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je kleine avonturiers goed gevoed blijven:

 1. Campingkookgerei: investeer in campingkookgerei dat geschikt is voor gebruik op een open vuur of een campingkachel. Denk aan een kookpot, pannen en keukengerei zoals een spatel en tang.
 2. Simpele maaltijden: plan maaltijden die eenvoudig te bereiden zijn en geliefd zijn bij kinderen, zoals hamburgers, hotdogs, pasta en gegrilde groenten. Vergeet niet om voldoende snacks mee te nemen voor tussendoortjes.
 3. Opbergmethoden voor voedsel: zorg ervoor dat je voedsel veilig opbergt om ongedierte weg te houden. Gebruik luchtdichte containers en koelers om bederfelijke producten vers te houden.

Veiligheid en gezondheid

Veiligheid is de prioriteit voor elke ouder, zeker in een onbekende omgeving. Hier zijn enkele belangrijke veiligheids- en gezondheidsvoorzorgsmaatregelen om in gedachten te houden:

Veiligheidsmaatregelen op de camping

 1. Houd toezicht: zorg ervoor dat er altijd een volwassene in de buurt is om toezicht te houden op de kinderen, vooral bij waterpartijen, open vuur en andere potentiële gevaren.
 2. Ken de omgeving: verken de kampeerplek en identificeer eventuele risico’s, zoals steile hellingen, giftige planten of gevaarlijke dieren. Leer je kinderen om de gevaren kennen en hoe ze deze het beste kunnen voorkomen.
 3. EHBO-kit: zorg ervoor dat je een goed gevulde EHBO-kit bij je hebt, inclusief pleisters, verband, ontsmettingsmiddel en medicijnen voor veelvoorkomende kwaaltjes.
 4. Zonbescherming: bescherm je kinderen tegen de zon door ze in te smeren met zonnebrandcrème, hoeden te dragen en in de schaduw te blijven tijdens de heetste uren van de dag.
 5. Insectenbeten: gebruik insectenwerende middelen en draag beschermende kleding om beten te voorkomen. Controleer regelmatig op teken en leer je kinderen hoe ze tekenbeten kunnen herkennen.
 6. In geval van nood: onderzoek en schrijf de noodnummers op voor in het geval dat er iets gebeurt. Weet ook waar een ziekenhuis of huisartsenpost is.

Met deze tips en voorzorgsmaatregelen kun je genieten van een veilig en plezierig kampeeravontuur met je kleine kinderen. Onthoud dat flexibiliteit en avontuurlijke geest essentieel zijn bij het omgaan met onverwachte situaties. Nu je goed bent voorbereid, ben je klaar om te genieten van het avontuur.

Leuke activiteiten voor kinderen

Naast het genieten van de natuur en het kamperen zelf, wil je natuurlijk leuke activiteiten plannen. Hier zijn enkele ideeën:

 1. Wandelen: Verken de omgeving door samen met je kinderen wandelingen te maken. Zoek naar kindvriendelijke paden en leer ze over de flora en fauna die ze onderweg tegenkomen.
 2. Vogels kijken: Neem een verrekijker mee en ga op zoek naar verschillende vogelsoorten. Leer je kinderen hoe ze vogels kunnen herkennen aan hun kleuren en geluiden.
 3. Sterrenkijken: Geniet ’s avonds van de heldere sterrenhemel. Leer je kinderen over de sterrenbeelden en vertel spannende verhalen over de sterren.
 4. Spelletjes: Neem kaartspellen, bordspellen of andere favoriete spelletjes van je kinderen mee voor leuke avonden in de tent. Vergeet de klassiekers zoals Uno, Memory en Ganzenbord niet.
 5. Speelgoed: Laat je kinderen hun favoriete speelgoed meenemen, zoals ballen, frisbees, vliegers of springtouwen. Dit zorgt voor veel speelplezier op de camping. Neem echter niet te veel speelgoed mee. Dan blijft het vaak liggen of neemt het net de mogelijkheid weg om de natuur te ontdekken.
 6. Buitensporten: Moedig je kinderen aan om buiten actief te zijn door middel van activiteiten zoals voetballen, badminton, fietsen of hinkelen. Dit helpt hen om energie kwijt te raken en plezier te hebben in de buitenlucht.
 7. Natuurkunst: Verzamel bladeren, stenen en takken om creatieve kunstwerken te maken. Laat je kinderen hun verbeelding gebruiken en maak samen natuurlijke kunstwerken.
 8. Knutselen met natuurlijke materialen: Maak gebruik van de natuurlijke omgeving om knutselprojecten te doen. Denk aan het maken van bladafdrukken, het bouwen van een vogelhuisje of het schilderen van stenen.
 9. Verhalen vertellen en schrijven: Stimuleer de verbeelding van je kinderen door verhalen te vertellen rond het kampvuur. Moedig hen ook aan om hun eigen avonturen op te schrijven in een dagboek.

Slapen op de camping met kinderen

Het is tijd om te praten over slapen op de camping met je kinderen. Een goede nachtrust is essentieel voor een geslaagd kampeeravontuur. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je kinderen comfortabel kunnen slapen en veilig zijn tijdens de nacht.

Het creëren van een comfortabele slaapruimte voor kinderen

 1. Slaapplaats: Zorg voor een comfortabele slaapplaats voor je kinderen, zoals een kindvriendelijke slaapzak of een luchtbed met een zachte ondergrond. Test van tevoren of ze zich er prettig bij voelen.
 2. Vertrouwde items: Neem vertrouwde items mee, zoals knuffels, kussens en favoriete dekens. Deze kunnen helpen bij het creëren van een gevoel van veiligheid en vertrouwdheid.
 3. Tentindeling: Als je met meerdere kinderen kampeert, overweeg dan de tentindeling. Probeer ze dicht bij elkaar te laten slapen, zodat ze zich veilig en verbonden voelen.

Omgaan met slaapproblemen en het instellen van een routine

 1. Slaapritueel: Houd vast aan een slaapritueel, zelfs tijdens het kamperen. Dit kan bestaan uit het voorlezen van een verhaal, het zingen van een slaapliedje of het hebben van een rustige activiteit voor het slapengaan.
 2. Verduistering en geluid: Neem indien nodig verduisterende gordijnen of een slaapmasker mee om te helpen bij het creëren van een donkere slaapomgeving. Gebruik ook oordopjes of rustgevende geluiden om eventueel omgevingsgeluid te minimaliseren. Is je kind gewend aan white noise, neem je white noise machine mee of speel het geluid af vanaf je mobiel.
 3. Comfortabele temperatuur: Zorg ervoor dat je kinderen geschikte kleding dragen en dat de slaapruimte goed geventileerd is. Overweeg het gebruik van extra dekens of slaapzakken als het ’s nachts koud kan worden.

Nachtelijke veiligheid en geruststelling

 1. Zaklampen: Geef je kinderen hun eigen zaklampen, zodat ze zich veilig en zelfstandig kunnen voelen als ze ’s nachts naar het toilet moeten of iets nodig hebben.
 2. Campingverlichting: Zorg voor voldoende campingverlichting rondom de slaapruimte, zodat ze zich veilig voelen en gemakkelijk hun weg kunnen vinden in het donker.
 3. Geruststellende aanwezigheid: Bied je kinderen geruststelling door dichtbij te zijn tijdens de nacht. Je kunt ook een speciale “nachtwaker” regelen, waarbij een volwassene in de buurt blijft om een gevoel van veiligheid te bieden.

Door aandacht te besteden aan de slaapbehoeften en de veiligheid van je kinderen, kun je zorgen voor een goede nachtrust tijdens het kamperen. Vergeet niet dat elke ouder en elk kind anders is, dus pas deze tips aan op basis van de behoeften en gewoonten van jouw gezin.

Respect voor de natuur en milieubewustzijn

Kamperen is niet alleen een geweldige manier om quality time door te brengen met je kinderen, maar het biedt ook een unieke gelegenheid om hen te leren hoe ze met respect en zorgzaamheid met de natuur kunnen omgaan. Hier zijn enkele tips om je kinderen bewust te maken van het belang van het behoud van de natuur en hoe ze verantwoordelijke natuurliefhebbers kunnen worden.

 1. Leer ze over het ecosysteem: Breng wat tijd door met het verkennen van de natuurlijke omgeving rondom je kampeerplek. Praat met je kinderen over de verschillende planten, dieren en insecten die ze tegenkomen. Leg uit hoe alles met elkaar verbonden is en waarom het belangrijk is om het evenwicht in het ecosysteem te behouden.
 2. Moedig zorgzaam gedrag aan: Leer je kinderen om voorzichtig te zijn met de natuur. Moedig ze aan om bloemen en planten niet te plukken, insecten niet te storen en dieren met rust te laten. Leg uit dat ze deel uitmaken van het leefgebied van deze wezens en dat het belangrijk is om hun huis te respecteren.
 3. Stimuleer duurzaam gedrag: Leer je kinderen over duurzaamheid en hoe ze kunnen bijdragen aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Moedig ze aan om afval te verminderen door herbruikbare waterflessen en lunchtrommels te gebruiken. Laat ze zien hoe ze afval kunnen recyclen en helpen bij het schoonhouden van de kampeerplek.
 4. Natuureducatie: Maak van kamperen een leerervaring door je kinderen te betrekken bij natuureducatieve activiteiten. Dit kan variëren van het identificeren van vogels en planten tot het observeren van de sterrenhemel ’s nachts. Geef ze de kans om vragen te stellen en moedig hun nieuwsgierigheid aan.
 5. Respect voor wandelpaden en paden: Leer je kinderen het belang van het blijven op aangewezen paden tijdens het wandelen. Leg uit dat het volgen van de paden helpt om de natuurlijke vegetatie te beschermen en verstoring van dierenhabitats te voorkomen.
 6. Laat een positief voorbeeld zien: Kinderen leren veel door observatie. Laat zien hoe jij zelf met respect omgaat met de natuur. Raap afval op dat je onderweg tegenkomt, recycle waar mogelijk en wees zorgzaam ten opzichte van de omgeving. Je kinderen zullen dit gedrag overnemen.

Door je kinderen bewust te maken van het belang van het behoud van de natuur en hen te leren hoe ze met respect en zorgzaamheid met de natuur kunnen omgaan, geef je hen waardevolle lessen die ze een leven lang kunnen meenemen. Samen kunnen jullie genieten van de prachtige natuurlijke omgeving tijdens het kamperen en bijdragen aan het behoud ervan voor toekomstige generaties.

Conclusie

Kamperen met kleine kinderen kan een onvergetelijke ervaring zijn, vol avontuur, ontdekking en quality time met het gezin. Hoewel het plannen en organiseren van een kampeertrip met kinderen wat extra inspanning vereist, zijn de voordelen en de waardevolle herinneringen die je samen creëert absoluut de moeite waard.

Een belangrijke les die je leert tijdens het kamperen met kinderen is flexibiliteit. Onvoorziene omstandigheden, zoals veranderend weer of onverwachte gebeurtenissen, kunnen zich voordoen. Het vermogen om aan te passen en creatieve oplossingen te vinden, helpt je omgaan met deze uitdagingen en maakt de ervaring des te waardevoller.

Tijdens het kamperen met je kinderen kun je echt genieten van quality time. Het leven vertraagt en je hebt de kans om samen te zijn, te spelen, te lachen en onvergetelijke momenten te delen. Of het nu gaat om het bouwen van een tent, het verkennen van de natuur, samen koken op een kampvuur of verhalen vertellen onder de sterren, kamperen biedt talloze mogelijkheden om dichter bij elkaar te komen en diepe banden te smeden.

Het creëren van herinneringen is een essentieel onderdeel van kamperen met kinderen. Deze avonturen zullen in hun geheugen gegrift blijven en ze zullen later met vreugde terugkijken op deze bijzondere tijd in de natuur. Het zijn niet alleen de grote momenten, maar ook de kleine details, de lachende gezichten en de gevoelens van verwondering die deze herinneringen zo kostbaar maken.

Dus, als je erover denkt om met je kleine kinderen te gaan kamperen, twijfel dan niet langer. Met de juiste planning, een positieve instelling en een flexibele geest kun je samen genieten van een avontuurlijk en onvergetelijk kampeeravontuur. Vergeet niet om te genieten van de quality time, de natuurlijke schoonheid om je heen te waarderen en kostbare herinneringen te maken die een leven lang meegaan. Kamperen met kleine kinderen is een reis die de moeite waard is en waar je samen met je gezin van kunt genieten.

Voorgestelde berichten

8 Redenen om met een Teardrop Trailer op Vakantie te Gaan

8 Redenen om met een Teardrop Trailer op Vakantie te Gaan

Inleiding Ben je op zoek naar een unieke en avontuurlijke manier om te reizen en te kamperen? Misschien is een teardrop trailer wel precies wat je nodig hebt. Teardrops, ook wel bekend als teardrop trailers of mini caravans, zijn compacte en opvallende trailers die...

Lees meer
Kan je een caravan reiden met rijbewijs B?

Kan je een caravan reiden met rijbewijs B?

Dit is een van de vragen die we het vaakst krijgen van klanten. Welk rijbewijs hebben we nodig om met een caravan op vakantie te gaan? Dit hangt zowel van de caravan af als van de auto. Welk rijbewijs je moet hebben, hangt af van de maximale toegestane gewicht van de...

Lees meer
Wat is een Teardrop Caravan of Mini Caravan?

Wat is een Teardrop Caravan of Mini Caravan?

Ben je op zoek naar een compacte en stijlvolle manier om te reizen? Dan is een Teardrop Caravan of Mini Caravan misschien wel iets voor jou. Deze kleine campers bieden de vrijheid om comfortabel op pad te gaan en zijn ideaal voor avonturiers die houden van knusse...

Lees meer
5 mooiste watervallen in Ijsland

5 mooiste watervallen in Ijsland

Weet je waarom IJsland zo bijzonder is? Het is beroemd om zijn prachtige landschappen. Wat bij mij het meeste indruk heeft gemaakt zijn de prachtige watervallen, die zijn echt indrukwekkend. Wist je dat er meer dan 10.000 watervallen zijn in IJsland? In dit artikel...

Lees meer
Wildkamperen in Europa

Wildkamperen in Europa

In welke Europese landen is wildkamperen toegestaan Wildkamperen, ook wel bekend als vrij kamperen, is een avontuurlijke vorm van kamperen waarbij je buiten officiële kampeerterreinen overnacht in de natuur. Het gaat om het vinden van een geschikte plek in de natuur,...

Lees meer

Casa Vicens in Barcelona. Gaudí’s Eerste Huis

Hoi! Leuk dat je hier bent. In deze blog wil ik je meenemen naar een van de meest bijzondere architecturale hoogtepunten van Barcelona: Casa Vicens. Deze prachtige plek is op een of andere redenen niet een hele bekende plek in Barcelona, onbegrijpelijk! Ontworpen door...

Lees meer